cursor

Thursday, 3 October 2013

Bahaya Paraben dalam kosmetik. sila baca.

Assalamualaikum,

apakah itu Paraben.. bukan Ben10 bukan Benjoi ( abang irine lettew)

Paraben ini banyak adik beradik dia , tapi suma nama saintifik, memandangkan aku sekarang dah tak berkecimpung dalam bidang sains so aku malaslah nak tunjuk nama saintifik dia, korang google sendiri yang penting aku nak bagitau Paraben ini macam bahan pengawet yang digunakan untuk mengawet bahan kosmetik kita, dah 70 tahun digunakan dalam industry kosmetik ni,  dari sumber yang aku baca la..



Tanpa Paraben takda satu benda pun yang bertahan lama. Bayangkan kalau alat kosmetik kau tu takda Paraben, by means takde pengawet, kejap panas kejap sejuk muka ko, tak nak aku, so kena fahamlah juga yang Paraben juga perlu ada dalam alat kosmetik kita ye, dalam ubat..semua benda ada.

okay, kisahnya begini, aku tengah usha-usha blog orang tetiba ternampak satu set produk pelansingan badan la kan, best, macam nak beli.. lepas tu ada nampak komen orang mengenai paraben, so aku pun merajinkan jari menaip and search apakah itu paraben. ok, aku sangat rajin bila berada di Library, update entry pun di Library guna PC library, ko ade? -.-

Lepas tu, jumpalah kebaikan and keburukan Paraben, kalau overdose tu je yang tak boleh sebenarnya, umpama orang yang memakai mercury kat muka, tengoklah jangka masa panjang nnt apa effect dia, kalau ada sikit takpe je... tapi itulah, aisha pun tak tau berapa percentage kalau overdose tu, kalau tau komen lah ye. ihiks. Mengada nak korang pula yg search kan.


Kalau nak tau effect selanjutnya boleh usha entry dia ni SINI  

so, maybe aisha je baru tau apa tu Paraben, cuma aisha nak share je lagi la manatau suatu masa nanti dah hilang ingatan.. kot la. haha. Bersama-sama la kita share ye, kecantikan itu memang idaman setiap wanita, macam aku juga lah, nak cantik pakai macam-macam, tapi lepas ni dah kena pilih apa yang kita nak pakai and harga pun kenalah berpatutan. Kalau nak beli guna Biasiswa pa&ma tu memang sangat tak berpatutan ye.

Okay, itu je untuk hari ini.. kwn sebelah dah usha-usha nak tengok aku menaip. 
kbye.
Salam.

7 comments:

  1. singgah sini dan follow sekali :) jom singgah blog saya http://twinkleeestar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hye..saya dh follow awk..hope sudi follow blog saya..thanks :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Blogwalking sini :) Done follow ^^

    Salam. Saya blogwalking sini dan follow awak :)

    Awak suka join contest / giveaway / segmen di blog atau facebook tak ? Kalau ya, jom singgah blog saya sambil usha banyak giveaway menarik dengan tawaran hadiah yang sangat awesome !

    Jangan lepaskan peluang anda untuk memenangi barang mahal secara free xD banyak hadiah menarik seperti tudung, shawl, dress, jubah, cash money, teddy bear dan macam-2 lagi ^^

    Selalu-selalulah jenguk blog saya untuk tengok update giveaway yang terbaru dan HOT. Kalau taknak terlepas mana-2 giveaway baru yg diupdate, jemput follow blog / bloglist blog saya sekali. Tiada paksaan :)

    King Of Contest - http://twinkleeestar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. heh , nasib baik sy bukan kaki makeup . haha

    ReplyDelete
  5. Salam. Saya siggah sini :)
    Btw nak mintak tolong klik link di bawah ni dan press button LIKE :)

    https://www.facebook.com/aishah.fafa/posts/550188008409273

    Terima kasih sudi tolong ^o^

    ReplyDelete
  6. nice entry aisya..but then, i just wondered produk nutox yg paraben free as well as Shaklee product since i am Shaklee Independent Distributor..hehe.. tp xpe. perkongsian yg baik.. hehe.. this is my blog, hope u can approach mine to. Thnks sweetie :) http://bubblesblow.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh patutlah..ehehe.. nanti sy bw ok

      Delete








get this widget here