cursor

Friday, 26 July 2013

Resepi kuih seri ayu by EE


Assalamualaikum, hai ?
hari ni aisha berbesar hati bukan nak bagi hadiah tetapi berkongsi resepi kuih seri ayu bersama korang. Ihiks. aisha buat kuih ni tadi, masih fresh lagi tau..
kecik cinonet je kuih ni, rasa cute pula, so bagi suri rumah yang duduk je layan tv layan anak tu, jom lah buat kuih ni, simple je sambil tengok tv tangan tu boleh lah dok campur-campur semua bahan.
ni ha ! yang dah siap..

Kuih seri ayu

Bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan santan
1 sudu kecil ovellete
perwarna hijau

untuk hiasan atasnya, sediakan kelapa putih , tepung , garam ( kalau aisha tak yah guna tepung )


Pewarna and perisa pandan ( kalau pandan kisar asli lagi sedap )



cara membuat :
1 : Pukul gula + telur ( sehingga berbuih/sebati)
2 : Pukul tepung + santan + perisa pandan + perwarna (sehingga sebati)
lepas tu campurkan dengan bahan 1 tadi untuk menjadi satu adunan.
3 : Isi kelapa dalam acuan, tekan guna jari pastikan mampat, tuang adunan tadi then kukus dalam 7 minit ke atas sehingga kembang !

Contoh adunan yang telah siap !
hidu bau and rasa, jangan terlalu wangi sebab boleh buat pening kalau makan banyak-banyak. 


Selepas adunan siap, boleh la dituang ke dalam acuan.

Tunggu 7-8 minit sambil-sambil tu bolehlah tengok tv dahulu, hihi.
Selepas 7-8 minit boleh check kukusan, tengok kalau dah kembang means dah masak !!

Bolehlah ambil gambar dahulu sebelum di makan and post la di FB !! . 
kih kih kih Good luck uols..
 Salam :) 

7 comments:

  1. Aishhh...tetiba telan air liur tengok kuih seri ayu aisha. Sedapnya. Pandai aisha buat ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun sedap sangattt. nanti cubalah buat.. hihi

      Delete
  2. Replies
    1. Hihi, kalau buat sendiri lagi sedap.

      Delete
  3. WAH..NAMPAK SEDAP!
    CANTIK BENTUK SERI AYU TU..PANDAI SIS BUAT

    follower ke 83..jemput singgah ke blog Yumida & follow back klo sudi
    http://umikasum.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Jom join GA ni mana tau teddy bear gergasi tu bakal menjadi milik anda :)
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/giveaway-saya-nak-teddy-bear-by-farisha.html

    ReplyDelete
  5. Hye Assalammualaikum saya bw sini :)
    Kalau ada masa jemput singgah ke blog saya :D http://twinkleeestar.blogspot.com/

    Btw let's join this awesome giveaway !

    Jom support saya sebagai blogger baru dengan join giveaway ini ^^
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/1st-simple-giveaway-by-mrsluhan-and.html


    2 Giveaway ini menawarkan hadiah TEDDY BEAR GERGASI yang bakal menanti anda ! Cepat join :D
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/giveaway-saya-nak-teddy-bear-by-farisha.html
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/single-giveaway-by-julianaramli.html


    Terlalu banyak hadiah menarik yang menanti ! Rugi sangat tak join :'D
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/bravo-giveaway-by-ieyra-ghani.html
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/de-juin-octobre-giveaway.html


    Fridge Magnet Avon yang cun ditawar sebagai hadiah ! ^^
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/qr-mini-giveaway-keempat.html

    ReplyDelete








get this widget here